Kalk strooien

Waarom tuin bekalken?
Over bekalken zijn veel vragen. Wanneer bekalken? Waarom bekalken en welke planten niet bekalken?
Hoe vaak gras bekalken? En moet je bekalken na bemesten? In dit blog wil ik eerst je vragen beantwoorden. Er zijn een aantal redenen waarom je het beste kalk kunt strooien.

Zuurtegraad op peil houden
Voorkomt mosgroei
Betere opname meststoffen
Verbetering van je grondstructuur
1. Zuurtegraad op peil houden
Meten = weten bij bekalken
Sogo ph- en vochtigheidsmeter – bekalken of niet
Sogo ph- en vochtigheidsmeter – bekalken of niet
Wil je de pH waarde weten? Je kunt je grond eerst laten testen, maar je kunt ook zelf de pH-waarde van je grond meten met een pH-meter. Van nature verzuurt je grond en het is voor je planten belangrijk om dit te weten. Regelmatig bekalken verhelpt dit. Er zijn zuurminnende en kalkminnende planten, belangrijk is dat ze in de juiste grond staan.

Een pH <7 : zure grond pH =7: neutrale grond Is je pH >7: kalkrijke grond

De meeste planten doen het vervolgens goed in een neutrale grond. Zuurminnende planten zoals hortensia en rhododendron doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Andersom doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in een zure grond.
Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien. Met een bodemverbeteraar kun je echter een kalkrijke bodem zuurder maken.
Meet dus regelmatig de pH van je grond en neem je maatregelen.

Bij een normale onderhoudsbekalking heb je ongeveer 1 kg / 10 m2 nodig. Maar kijk tenslotte even op de verpakking voor de juiste dosis.

Voorkom mosgroei – ga bekalken
Meet ook de pH waarde van je gazon. De ideale pH waarde voor je gazon ligt tussen de 6 en 7. Op een te zuur gazon doet mos het goed en gras juist niet. Een jaarlijkse bekalking van je gazon voorkomt dat mos een kans krijgt om te groeien. Je wilt grassprietjes en geen mos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *