Σεπ 30 2015

Απολογιστικό δελτίο τύπου εκδήλωσης του ΙΑΤΑΠ στη Δράμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοιχτό Επιχειρηματικό Εργαστήριο (OpenLab) με θέμα: «Η Εταιρική κοινωνική ευθύνη ως μέσο επιχειρηματικής ανάπτυξης στην εποχή της οικονομικής κρίσης» διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Ανθρώπινων Πόρων (ΙΑΤΑΠ), την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, στις 18:30, στο Συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργουTRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Μαριλίζ Κοκορότσικου, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Πόρων, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι επιχειρήσεις δίνουν έμφαση στο κοινωνικό τους προφίλ επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ΕΚΕ για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Ακολούθησε η εισήγηση της Δρ. Εύης Ματθαιοπούλου, Λέκτορας του InternationalFacultyoftheUniversityofSheffieldη οποία αναφέρθηκε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη ως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας στη βάση: οικονομία – περιβάλλον – κοινωνία. Αναφέρθηκε επίσης στα κίνητρα και στα επιχειρηματικά οφέλη, στις κορυφαίες τάσεις ΕΚΕ για το 2015 και σε καλές πρακτικές ΕΚΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Δρ. Ματθαιοπούλου έκλεισε την εισήγησή της με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Κέντρου Αειφορίας (CSE) & Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI) για την ΕΚΕ στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία η συνολική δαπάνη ΕΚΕ εταιρειών ετησίως ανέρχεται στα 55εκ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ενσωμάτωση πρακτικών ΕΚΕ να πηγάζουν από τη λειτουργία, την πολιτική, και την γενικότερη κατάσταση της εταιρείας.

Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε η κα Petya Dimitrova, Γενική Διευθύντρια της Abions Agency στην Βουλγαρία η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων της Βουλγαρίας που επενδύουν στην εταιρική κοινωνική ευθύνη: η TNT Bulgaria (η μοναδική εταιρεία η οποία κατέχει πιστοποιητικό SA 8000 - Διεθνές Πρότυπο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης), η TELUS (η οποία επενδύει επί τρία συναπτά έτη, περισσότερα από 80.000 λέβα για την επισκευή του σχολείου για τυφλά παιδιά “Louis Braille” στη Σόφια, η Telenor Group (συμμετείχε στο πρόγραμμα “Open Mind” για την επαγγελματική ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, η εταιρεία Ζαγκόρκα (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο VUZF και άλλες επιχειρήσεις παρέχουν από κοινού μια πλήρη υποτροφία για μεταπτυχιακό στη διαφήμιση), η εταιρία Ecopack Βουλγαρίας (ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο να προωθήσει την έννοια της χωριστής συλλογής απορριμμάτων).

Στην τελευταία εισήγηση της εκδήλωσης, η κ. Φωτεινή Ταχυρίδου, Νομικός Σύμβουλος Επιμελητηρίου Δράμας αναφέρθηκε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη ως δικλείδα κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίση. Έκανε λόγο για το νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΚΕ, τα επιχειρηματικά οφέλη από την εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ ενώ αναφέρθηκε και σε δύο παραδείγματα εξαγωγικών επιχειρήσεων στο Νομό Δράμας (Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες και Ρέηκαπ) που έχουν ενσωματώσει κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και κλιμάκιο με τους εταίρους και ωφελούμενους του έργου TRIGGER από την Βουλγαρία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών με τους ωφελούμενους του έργου στην Ελλάδα και την ευκαιρία να συζητηθούν πρακτικά ζητήματα που θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση.

Λίγα λόγια για το έργο «TRIGGER»:

Το έργο «ΤRIGGER» αφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού σε Ελλάδα και Βουλγαρία, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.thetrigger.eu ή επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Τεχνολογίας και Ανθρώπινων Πόρων (ΙΑΤΑΠ):

Κ. Παλαιολόγου & Θέμιδος 2, 66100, Δράμα

Τηλ. 25210 55434 – Fαx: 25210 55435

Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.iatap.gr