Μαϊ 06 2015

Απολογισμός Ανοιχτού Επιχειρηματικού Εργαστηρίου (Οpen Lab) με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγών και διαμόρφωση στρατηγικής»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 8 Μαΐου 2015

 

Απολογισμός Ανοιχτού Επιχειρηματικού Εργαστηρίου (Οpen Lab) με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης εξαγωγών και διαμόρφωση στρατηγικής» που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ

Ανοιχτό Επιχειρηματικό Εργαστήριο (OpenLab) διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, στις 11:30, στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Σερρών, Π. Κωστοπούλου 2, Σέρρες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER”, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Σκοπός του επιχειρηματικού εργαστηρίου ήταν να λειτουργήσει ως καταλύτης και κόμβος συναναστροφής των ωφελούμενων του έργου με επιχειρήσεις, καταξιωμένους επιχειρηματίες, νέους επιστήμονες και ειδικούς με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης ερωτημάτων, ανταλλαγής εμπειριών και επίλυσης πρακτικών ζητημάτων που θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση και την οργανική ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η κα. Γεωργία Καλιακούδα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων ΣΕΒΕ, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο TRIGGERκαις τους στόχους του. Στην συνέχεια, παρουσίασε τα θέματα που επρόκειτο να αναλυθούν στα πλαίσια του επιχειρηματικού εργαστηρίου και έδωσε το βήμα στον επόμενο ομιλητή, κ. Μαρίνο Τσαγκαράκη.

Ο κ. Μαρίνος Τσαγκαράκης, οικονομικός αναλυτής και υποδιευθυντής ΣΕΒΕ, αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές ως μονόδρομο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τόσο της πολιτικής ατζέντας όσο και των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της παρουσίασής του, ο κ. Τσαγκαράκης έκανε διεξοδική αναφορά στις αναγκαίες συνθήκες για τη διεθνοποίηση μίας επιχείρησης και το δυνητικό όφελος από τις εξαγωγές. Ο ομιλητής, τόνισε την σημασία της ανάλυσης SWOT, δηλαδή των δυνατών και αδύνατων σημείων του εσωτερικού περιβάλλοντος αλλά και των ευκαιριών και των απειλών του εξωτερικού περιβάλλοντος για την έναρξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε μία επιχείρηση ενώ ανέφερε εμφατικά ότι για να είναι οι διεθνείς δραστηριότητες μιας επιχείρησης επιτυχημένες πρέπει να πηγάζουν από «πραγματικά εξαγωγικά κίνητρα».

Στην συνέχεια, ο κ. Τσαγκαράκης παρουσίασε διεξοδικά τα ελληνικά προϊόντα και τους κλάδους με τη σημαντικότερη εξαγωγική δυναμική. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι πρώτα στη λίστα των προϊόντων με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στην χώρα μας είναι το αλουμίνιο, τα φάρμακα, τα ψάρια και τα μαλάκια και ακολουθούν τα τυροκομικά προϊόντα, το βαμβάκι, οι νωποί καρποί και τα φρούτα, το ελαιόλαδο, ο καπνός, οι γούνες, το μάρμαρο, το γιαούρτι, το σιτάρι και τα δημητριακά.

Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασής του, ο κ. Μαρίνος Τσαγκαράκης, αναφέρθηκε στον τρόπο προσδιορισμού των κατάλληλων αγορών-στόχων, τονίζοντας ότι οι δύο στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι είτε η επιλογή αγοράς με το μεγαλύτερο δείκτη επιχειρηματικών ευκαιριών είτε η επιλογή αγοράς που παρουσιάζει ομοιότητες με την εγχώρια αγορά. Τέλος, ο ομιλητής, υποστήριξε ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για προσέγγιση νέων δυναμικών αγορών ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει την αξία του «συνεταιρίζεσθαι».

Το Ανοιχτό Επιχειρηματικό Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των παρευρισκόμενων και των ομιλητών.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο TRIGGERαφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των δύο χωρών στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.thetrigger.eu ή επικοινωνήστε με τον ΣΕΒΕ: τηλ 2310 535333 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@seve.gr

  • Φωτογραφία
  • Παρουσιάσεις

 

 

Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί

Πληροφορίες: Τάνια Ζιάκα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">tz@seve.gr

Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr