Σεπ 04 2015

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Συμμετοχή σε Επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την Γεωργία Μειωμένων Εισροών

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογίας & Ανθρωπίνων Πόρων (ΙΑΤΑΠ) πρόκειται να διοργανώσει δύο (2) επιμορφωτικά προγράμματα διάρκειας τριών (3) ημερών το καθένα στις 10 – 12 Σεπτεμβρίου και 17 – 19 Σεπτεμβρίου, που θα απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, επιχειρηματίες, αγρότες, ανέργους.
Η θεματολογία των δύο επιμορφωτικών σεμιναρίων θα σχετίζεται με την Γεωργία Μειωμένων Εισροών, ενός σύγχρονου αγροτικού μοντέλου διαχείρισης που έχει τη δυνατότητα συνδυασμού της αυξημένης παραγωγικότητας με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της θεωρίας της χωρικά διαφοροποιημένης διαχείρισης των αγροτεμαχίων.
Τα σεμινάρια θα είναι τριήμερα. Οι δύο πρώτες ημέρες θα περιλαμβάνουν εξειδικευμένες εισηγήσεις με στόχο την θεωρητική κατάρτιση των συμμετεχόντων. Την τρίτη ημέρα θα διοργανωθεί επιχειρηματικό εργαστήριο (open lab) με σκοπό την επίδειξη καινοτόμου εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωργία μειωμένων εισροών. Οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν σε αγροτική έκταση που θα πραγματοποιηθεί η επίδειξη του εξοπλισμού. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Σερρών, Π. Κωστοπούλου 2, Σέρρες, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Για το πρώτο σεμινάριο: 

 • Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 16 :00, 
 • Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 16 :00
 • Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 16 :00

Για το δεύτερο σεμινάριο: 

 • Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 16 :00, 
 • Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 16 :00
 • Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 16 :00

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και επίδομα των 56 ευρώ σε κάθε συμμετέχοντα.


Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου «ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP» με ακρωνύμιο «TRIGGER», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.  

Εκδήλωση ενδιαφέροντος:


Δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το κάθε σεμινάριο συνολικά είκοσι (20) άτομα. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στα επιμορφωτικά σεμινάρια μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά στις παρακάτω φόρμες:


Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι τελικοί συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή / και τηλεφώνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση / τηλέφωνο που έχουν δηλώσει.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικώς Δευτέρα – Παρασκευή (10:00 – 13:00) στο τηλέφωνο 25210-55434 ή μέσω e‐mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο «ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP» με ακρωνύμιο «TRIGGER», υλοποιείται στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Ανταγωνιστικότητα και ανθρώπινοι πόροι», Στόχος 3.2 «Στήριξη της επιχειρηματικότητας και δράσεις για την αναδιάρθρωση της Οικονομίας» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013»


Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από τους:

 • Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης – ΥΜΑΘ (Επικεφαλής Εταίρος)
 • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος - ΣΕΠΒΕ
 • Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος - ΣΕΒΕ
 • Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Πόρων - ΙΑΤΑΠ
 • Bulgarian Industrial Association - BIA
 • Bulgarian Management Association - BMA
 • Ministry of Economy and Energy - Bulgaria - MoEE
 • Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης - ΚΕΠΑ


Το έργο αφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το  έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των δύο χωρών στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.


Το έργο περιλαμβάνει ένα ολιστικό πακέτο δράσεων που αξιοποιούν το πολύτιμο έμψυχο επιστημονικό κεφάλαιο των δύο χωρών στην αγορά εργασίας με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή εξειδικευμένου προσωπικού, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών, της αειφόρου και βιώσιμης εξέλιξης των δύο περιοχών παρέμβασης, και την ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής της διασυνοριακής περιοχής. Δημιουργούνται λοιπόν μόνιμες βιώσιμες δομές δικτύωσης και ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης και επιχειρηματικότητας  με την αξιοποίηση του τοπικού επιστημονικού δυναμικού, το οποίο θα προσαρμοστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής.


Το όφελος που προκύπτει από την υλοποίηση του έργου είναι διττό: για τις τοπικές επιχειρήσεις είναι η άντληση γνώσης και η ενίσχυση της καινοτομίας των υπαρχόντων πόρων, ενώ για το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής να επωφεληθεί μέσω των προβλεπόμενων δράσεων, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές και ικανότητες, μεγιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα εισόδου στην αγορά εργασίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα φαινόμενα μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού.