Ειδοποίηση

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Μαρ 03 2015

Aπολογιστικό Δελτίο Τύπου Για την Εκδήλωση του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση δικτύωσης (Networking Event) με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 στις 17:00, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER”, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δικτύωση, ο προσανατολισμός και η ενημέρωση των συμμετεχόντων καθώς παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα με σκοπό την καλύτερη τοποθέτηση των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ. Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης(πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στις δράσεις του έργου TRIGGER, ένα έργο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες καθοδήγησής νέων αποφοίτων σχετικά με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας, κ. Βασίλ Βάλτσεβ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Χάϊδω Σάββα – Στέλεχος του Τμήματος Αξιολόγησης, Έγκρισης και Ελέγχου Επενδυτικών Σχεδίων και Αξιολογήτρια, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο θεσμικό πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 και στην εφαρμογή του στη Βόρειο Ελλάδα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Κακαφίκα Παναγιώτη, Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ.), ο οποίος αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία στον τομέα των τροφίμων και κατέληξε σε κάποια παραδείγματα δημιουργικής παραγωγικότητας τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτομική επιχειρηματικότητα στον τομέα των τροφίμων.

Ο Καθηγητής Ελευθέριος Θ. Ιακώβου, Πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics, Βορείου Ελλάδος, παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα ΄΄Entrepreneurship, Supply Chain Management and the Unique Innovation Ecosystem inThessaloniki’’. Συγκεκριμένα έδωσε ορισμούς και προχώρησε στην κατηγοριοποίηση όρων, όπως Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καινοτομική ζώνη της Θεσσαλονίκης, στις τρέχουσες καταστάσεις και κατέληξε σε ορισμένες κριτικές παρατηρήσεις.

Ο κ. IvoTsarev, Πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδέσμου Βουλγαρικών Βιομηχανιών στο Smolyan αναφέρθηκε στο επαγγελματικό περιβάλλον που επικρατεί στη Βουλγαρία και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία επένδυσης στη Βουλγαρία καθίσταται μια επικερδής απόφαση. Επίσης, αναφέρθηκε στις νομικές ενέργειες, στο απαραίτητο χρονικό διάστημα και στο απαιτούμενο ελάχιστο κεφάλαιο για την έναρξη επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και τέλος τόνισε την αισιοδοξία του για το εγχείρημα της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ευημερίας σε αμφότερες τις χώρες.

Ο κ. Αθανάσιος Κακούδης, Αναπληρωτής Υπεύθυνος Έργου ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ και Υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΕΦΕΠΑΕ αναφέρθηκε στα συνήθη προβλήματα υλοποίησης προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και στις καλές πρακτικές πρόληψής τους. Αναφέρθηκε στους συνηθισμένους μύθους και στα λανθασμένα ερωτήματα που τίθενται από τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και στα μυστικά της επιτυχίας για την σωστή υποβολή των αιτήσεων ελέγχου με τρόπο που να διευκολύνει το ελεγκτικό έργο των στελεχών του ΕΦΔ.

Στη συνέχεια, ο κ. Άγγελος Παμπουκίδης, Αντιπρόεδρος της OTS ΑΕ παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα ‘’ Η πληροφορική ως Εργαλείο Διαύγειας’’ και επικεντρώθηκε στη διήγηση της ιστορίας της εταιρίας του από το πρώτο βήμα μέχρι τη δημιουργία της επιτυχημένης σημερινής μορφής της.

Την τελευταία παρουσίαση στην εκδήλωση δικτύωσης έκανε η κα Tihomira Palova, Επικεφαλής Εμπειρογνώμων του Τμήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με το πρόγραμμα “Τechnostart”, το οποίο ενθαρρύνει την καινοτομική δραστηριότητα των νέων στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στο να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους- φοιτητές και αποφοιτήσαντες στο να συμμετέχουν σε έναν εθνικό διαγωνισμό έχοντας κάποιο καινοτομικό επαγγελματικό σχέδιο και να κερδίσουν. Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας και εκδηλώνεται με τη μορφή εθνικού διαγωνισμού, συνδέοντας έτσι την Ακαδημαϊκή Κοινότητα με την Αγορά Εργασίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και κλιμάκιο με τους ωφελούμενους του έργου TRIGGER από την Βουλγαρία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών με τους ωφελούμενους του έργου στην Ελλάδα και την ευκαιρία να συζητηθούν πρακτικά ζητήματα που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο αφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των δύο χωρών στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.thetrigger.eu ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης(πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης)

Διοικητήριο

Τ.Κ. 54123 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ: 2310 379180– Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρουσιάσεις

{gallery}Deltia_Typou/EkdhlwshTypouYpourgeiou{/gallery}